Régóta követem Vrábel Krisztina 160 gramm diétás receptjeit, sokszor sütök- főzök szakácskönyveiből. Ezt a receptet az internetes oldalán találtam, és nagyon megtetszett, különleges textúrája miatt, és persze azért, mert nem igényel sütést. Az eredeti recept nem tartalmaz cukrot( édesítőt, xilitet), ám javaslom tegyetek bele, mert a mák egy picit keserű lehet, és az almás krémbe is elfér.
Egy csajos sütögetős hétvége egyik eredménye ez a kellemes citromos ízű torta, annyira jól sikerült, hogy karácsonyra is elkészítem.
mákos alap hozzávalók:
5 dkg mák
10 dkg zabpehely
1 citrom héja (kezeletlen)
15 dkg reszelt alma
2 evőkanál nyírfacukor (opció)
almás krém:
30 dkg alma
4 dl natúr joghurt
1 citrom héja
1 tk őrölt fahéj
2 zacskó instant zselatin
1 evőkanál nyírfacukor (opció)
Egy lehetőleg kapcsos 20 cm-s tortaformába lapogatjuk az összekevert mák alapot, ami a következőkből áll: ledarált aprított zabpehely, a mák, a citrom héja, és a reszelt alma. A krémhez meghámozzuk az almákat, kockákra vágjuk, és megfőzzük. A vizébe belecsavarunk 1 citromot is. Ha megfőtt leszűrjük, turmixoljuk le, adjuk hozzá a joghurtot, a citrom héját, az instant zselatint és a fahéjat, majd habverővel keverjük össze.
Ezután szépen a mákos alapra öntjük a krémet, majd hűtőszekrényben minimum 3 órát pihentetjük. Ezalatt szépen megszilárdul a teteje!
Jó étvágyat hozzá!
RitA
Az eredi receptet itt találjátok:
http://www.160g.hu/2016/11/almas-makos-citromos-torta/