Nem tudtam kihagyni, hogy ezt a nagyon meghatározó hagyományos ételt közzétegyem itt a blogon. Gyermekkoromban sokszor volt vacsoránk, hétköznapunk főszereplője, és a mai napig szívesen készítem el.
Viszont krumplit csak hetente egyszer fogyasztok, hiszen hirtelen emeli meg a vércukorszintet.
Azt szeretem ha nagyon intenzív az íze, tehát csípősen és nagyon fokhagymásan. Az idők folyamán rájöttem, hogy az i-re a pontot a fokhagyma teszi fel. A recept 4 főre szól.
1.5 kg krumpli
1 nagyobb hagyma
1 szál csípős füstölt kolbász
5 gerezd fokhagyma
1 nagyobb paradicsom
1 paprika
só,bors
1 teáskanál őrölt pirospaprika
víz
A kockára vágott hagymát olajon megdinsztelem, sózom és a tűzről félrehúzom. Meghintem 1 teáskanál pirospaprikával. A megpucolt, és felkockázott krumplit a lábasba teszem jól összekeverem a paprikás hagymával. Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi és a paradicsomot (egészben), illetve a darabolt paprikát is beleteszem. Fűszerezem, azaz 1 teáskanál sót, borsot és a reszelt fokhagymagerezdeket is hozzáadom. Hagyom addig főni amíg a krumpli puhulni kezd, majd a felszeletelt kolbászt is belefőzöm. Ekkor megkóstolom, ha szükséges, sózom.
Ezután már csak pár perc és fogyaszthatjuk az illatos paprikás krumplit.
RitA