Kicsit meguntam a régi jól bevált zabpelyhes zsemlét, ezért kerestem egy gusztusos, ropogós külsejű, egészséges zsemle receptet.
A Nők Lapja Konyha Desszert különszámában találtam meg, és jelentem nagyon könnyű elkészíteni. Kétféle liszt képezi a recept alapját.
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kávéskanál só
2 kávéskanál szódabikarbóna
4 dl kefir
Elkeverjük egymással a liszteket, és a többi száraz hozzávalót. Adjuk hozzá a kefirt, dolgozzuk össze, hogy egy ragacsos ám dolgozható tésztát kapjunk.
Optimális ha 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát(én tízre osztottam és szerintem így kicsik lettek), és kis korongokat formázunk belőlük lisztes kézzel. A tetejükre mélyen keresztet vágunk és behintjük liszttel.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. 25 perc alatt készre sülnek, és szépen megduzzadnak.
Nagyon finomak és megkoronázzák a reggeliket!
RitA